Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

ΠΑΧΥΦΥΤΑ






Παχύφυτα λοιπόν λέγονται τα φυτά που έχουν την ικανότητα να αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες νερού στους ιστούς τους. Αυτός είναι και ο σκοπός για τον οποίο φυτά όπως οι κρασούλες, οι εχεβέριες και οι αγαύες έχουν παχιά φύλλα και εξ’ού και το όνομα παχύφυτα. Πέρα από τις παραπάνω τρεις κατηγορίες, υπάρχουν αμέτρητες άλλες και ενδεικτικά αναφέρουμε τις πιο γνωστές: τα μεσηβριάνθεμα και τις εφόρμπιες.

Παχύφυτα υπάρχουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης αλλά σε ορισμένες περιοχές παρατηρείται μεγαλύτερη εμφάνιση πολλών διαφορετικών ενδημικών ειδών. Ειδικότερα στην Ευρώπη, παρατηρούνται αρκετά ενδημικά είδη παχύφυτων, κυρίως σέδο και αιώνιο. 

Τα παχύφυτα μπορούν να αναπτύσσονται από τις άγονες πεδιάδες μέχρι και εντυπωσιακά υψηλό υψόμετρο, στις πλαγιές βουνών όπου οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα αντίξοες. Γενικότερα, τα παχύφυτα προέρχονται από ξερές άγονες περιοχές όπου η βροχή είναι σπάνια. Ετσι, τα φυτά έπρεπε να αναπτύξουν την ικανότητα να αποθηκεύουν νερό στα φύλλα τους ώστε να μπορούν να συντηρούνται για πολύ καιρό, μέχρι να έρθει η επόμενη βροχή. Αυτός ο κανόνας βέβαια έχει πάμπολλες εξαιρέσεις καθώς κάποια είδη παχυφύτων ενδημούν σε περιοχές όπου η μέση βροχόπτωση είναι αρκετά υψηλή. 

Το μεγάλο ατού των παχυφύτων είναι η μεγάλη τους προσαρμοστικότητα σε διαφορετικές συνθήκες. Πολλά από αυτά τα παχύφυτα έχουν μεταφερθεί σε περιοχές όπου οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές από το φυσικό τους περιβάλλον έχουν όμως προσαρμοστεί και αποτελούν πλέον μέρος της τοπικής χλωρίδας. Αυτή η δυνατότητα προσαρμογής μας επιτρέπει να καλλιεργούμε παχύφυτα σε οποιοδήποτε σχεδόν σημείο, από τα περβάζια των παραθύρων μας και τα μπαλκόνια μας μέχρι και μέσα σε θερμοκήπια, σε τελείως διαφορετική ποιότητα χώματος / θερμοκρασίας / υγρασίας. 

Tα παχύφυτα είναι εύκολα και όμορφα φυτά για το σπίτι. Εκτός του ότι προσαρμόζονται εύκολα είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά και σχεδόν απρόσβλητα από ασθένειες και έντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου